news

Financiële steun

apr 22, 2020

Blog 6, COVID-19

Bon dia,

We zitten nu in onze 6de week thuis werken.

Op dit moment zijn er gelukkig nog steeds geen nieuwe coronagevallen bijgekomen en zijn er 2 nog actieve gevallen op het eiland dus dat is erg positief.

Zoals ik in mijn vorige blog al zei zouden er waarschijnlijk versoepelingen komen van de maatregelen. En ja hoor vorige week donderdag kregen we te horen dat zwembad- en tuinonderhouds bedrijven een ontheffing konden aanvragen om hun werkzaamheden weer te hervatten

Ook mag er weer buiten gesport (wandelen, fietsen) worden. Wel binnen bepaalde uren namelijk s’ochtends tussen 6 en 9 uur en s’avonds tussen 6 en 8 uur. Toch is dat lekker als je al zolang binnen hebt gezeten en (te) weinig beweging hebt gehad.

Helaas mogen we onze spullen nog niet transporteren. Maar door de versoepeling van de maatregels hebben we wel meer hoop dat we een vrijstelling kunnen krijgen hiervoor. Dit hebben we dus nogmaals aangevraagd. We hopen dat we het krijgen want dan kan de thuisproductie beter voortgezet worden.

Vorige week heeft de regering bekend gemaakt dat er financiele steun kan worden gegeven aan personen die hun baan zijn verloren door de coronacrisis, kleine zelfstandigen die afhankelijk zijn van de toerisme industrie en middelgrote bedrijven die meer dan 25% omzetverlies hebben zodat ze de lonen van de werknemers door kunnen betalen. Zo zorg je natuurlijk dat de bedrijven de medewerkers in dienst houden en hierdoor minder werklozen komen. Wij denken hiervoor in aanmerking te kunnen komen en hebben ons dus ingeschreven voor deze tijdelijke financiele steun. Deze crisis is natuurlijk niet met 2 weken opgelost en elk bedrijf moet toch proberen het uit te zingen totdat er weer voldoende toerisme naar het eiland komt. Helaas wordt er wel gezegd dat we rekening moeten houden met drie jaar voordat we weer hetzelfde aantal toeristen op het eiland mogen ontvangen.

Er wordt trouwens nog steeds thuis geproduceerd maar je gaat ook andere dingen bedenken wat iedereen kan doen. Zo gaat Lyda, een painter en parttimeverkoopster, een schildercursus aanbieden aan onze painters via whats app. Twee andere part-timemedewerksters, Judith en Carmen, gaan delen van de website vertalen in het Spaans en Papiaments. Op deze manier kan iedereen zich toch nuttig maken voor het bedrijf.

Verder heeft Serena een lokale actie opgezet om de voedselbank te ondersteunen. Doordat zoveel mensen (die normaal in de toerismebranche werken) nu werkloos zijn geworden is de vraag naar voedselpaketten enorm toegenomen. Serena heeft een actie bedacht om een bepaald aantal Medium Chichis te verkopen aan klanten op het eiland voor 100 naf en hiervan gaat dan 50 naf naar de voedselbank. En de eerste 4 zijn al verkocht!

Nog een ander pluspunt is dat de eerste verkopen via onze nieuwe webshop een feit zijn. Laten we hopen dat dit verder aantrekt en ons er mede bovenop helpt.

Er is dus nu tijd voor andere werkzaamheden en ontwikkelingen en dit heeft ook weer zijn positieve kanten.

Tot volgende week.

Groetjes,
Hermien Visscher
Office manager Serena’s Art Factory