news

15 jaar Chichi®

We staan in de krant, ga naar het artikel hier:

Van een onzer verslaggevers
Willemstad – Chichi viert binnenkort haar vijftiende verjaardag en dat gaat gevierd worden.

De officiële festiviteiten beginnen op vrijdag 26 mei en de voorbereidingen voor ‘Ban Selebrá Chichi’ zijn inmiddels in volle gang. Serena Israel, onderneemster, kunstenaar, mallenmaker én ‘geestelijk moeder’ van Chichi en Serena’s Art Factory, begon in 2007 met het geven van workshops bij Landhuis Bloemhof waar zij haar leerlingen graag de kunst van papiermaché wilde bijbrengen. Dit was ook het moment dat Chichi ‘geboren’ werd, destijds nog van papier, kippengaas en lijm.

Chichi’s vormen werden geïnspireerd door onder andere het ongeveer dertigduizend jaar oude beeldhouwwerk uit oöliet (gesteente, red.), ‘de Venus van Willendorf’ en door kunstenaars zoals Botero. Israel besloot uiteindelijk terug te gaan naar haar oorspronkelijke roeping en ging mallen maken voor de Chichi-sculpturen. In deze periode voorzag Israel noodgedwongen in het levensonderhoud van zichzelf en haar gezin omdat de vader van haar dochter ernstig ziek was.

Het Antilliaans Dagblad stelde Israel een paar vragen over dit inmiddels derde lustrum.
Wat kunnen we verwachten qua viering voor dit vijftienjarig jubileum?
,,Voor het laatste weekend van mei hebben we twee evenementen gepland staan. Een daarvan, op de vrijdag, is voor onze partners, creatievelingen en speciaal gekozen sleutelfiguren uit alle sectoren van onze gemeenschap. Een van onze waarden is co-creatie. Daarom willen we ons jubileum optimaal benutten en organiseren we vier ‘think tanks’ op locatie bij Serena’s Art Factory. Naast het officiële programma is er dan de mogelijkheid om in kleinere groepen samen te komen rond de vier verschillende onderwerpen: wind, aarde, vuur en water.
Op zondag 28 mei vindt het tweede event plaats in samenwerking met ‘The Lifestyle Pop Up’. Deze partij is onder andere bekend van de organisatie van het lifestyle pop-up-event, de ‘Holiday Edition’, bij Landhuis Vredenberg, maar heeft bijvoorbeeld ook de markt georganiseerd voor Kaya Kaya. Dit evenement is open voor het publiek van 10.00 uur ‘s morgens tot 16.00 uur ‘s middags en biedt veel verschillende gezinsvriendelijke activiteiten. Diverse ondernemers zullen die dag tijdens een markt een breed scala aan producten aanbieden, er zijn workshops en het ‘Children’s Museum On the Go’ zal op een interactieve en vooral leerzame wijze met art’s and crafts bezig zijn. Ook is er een ‘petting zoo’ waar men kennis kan maken met de dieren die op het erf wonen en is er de mogelijkheid om samen met de chichi-schilders samen te schilderen aan een chichi.”

Je hebt tot nu toe een spannend professioneel leven vol uitdagingen. Zou je hier iets aan veranderen?
,,Achteraf ben je altijd wijzer, maar de dingen moesten gewoon zo gebeuren. Ik zou niets willen veranderen. Niets was gepland en sommige dingen zou ik anders nooit hebben geleerd en omdat ik wel moest, leerde ik gaandeweg. Ik probeerde altijd oplossingen te vinden voor de uitdagingen die ik had en ik heb er vertrouwen in dat de juiste mogelijkheden zich altijd presenteren in het leven.”

Je ging naar school om mallenmaker en kunstrestaurateur te worden? Stel dat je een nieuw beroep zou moeten kiezen, wat zou dat dan zijn?
,,Ik zou toch steeds weer hetzelfde willen leren. Toen ik zestien jaar oud was wist ik al welk beroep ik wilde uitoefenen. En ik voel mij gezegend dat ik mijn vakmanschap mag gebruiken en mensen Hiermee in hun kracht kan zetten.”

Wat is het meest bijzondere item waar je aan hebt mogen werken?
,,Er zijn er zoveel, hoeveel tijd hebben jullie? Ik heb in de afgelopen vijftien jaar aan veel speciale items mogen werken. Maar als ik er echt één moet noemen is dat de eerste bronzen Chichi in samenwerking met mijn vriendin Michèle Russel Capriles voor de tentoonstelling ‘A breast or two’ in 2008 in de Monart Gallery. Ik hou van projecten met een sociale achtergrond die een impact kunnen hebben op de gemeenschap. Deze bronzen editie is heel bijzonder voor het bedrijf, niet alleen vanwege wat het vertegenwoordigt, maar ook omdat het deel uitmaakte van een expositie die veel voor mij betekende. Ik heb destijds niet alleen de uit brons vervaardigde Chichi gepresenteerd, ik heb voor deze expositie ook de borst van een zeer dierbare vriend gegoten, het was een heel mooi en emotioneel proces.”

Je hebt veel mensen om je heen die je steunen, inspireren en van advies voorzien. We weten dat Michael Anthony, jouw echtgenoot en zielsverwant, niet lang geleden is overleden is. Hij was ook jouw adviseur. Wat zou hij tegen jou zeggen over deze behaalde prestatie?
,,Dat hij ook zonder succes van me zou houden én hij zou me bloemen brengen zoals hij dagelijks deed.”

Tot slot, wat zijn je plannen voor het komende jaar, heb je voornemens die je met ons wilt delen?
,,Jazeker, we zijn een nieuwe fase ingegaan bij Serena’s Art Factory in Sta. Catharina en we zijn bezig met het ontwikkelen van de achtertuin om ondernemers, creatievelingen en alle mensen die een inspirerende plek nodig hebben, te kunnen ontvangen. We willen in een natuurlijke omgeving, dieren, landbouw en ondernemerschap op een duurzame manier samenbrengen. Dit jaar zijn we ook begonnen met de complete elektravoorziening voor het bedrijf met behulp van zonneenergie.”